- ikrából készül -
- sok pontyos recept -
- pontyrecept videóval -
- több recept -
Linkek a témában:
Király ponty recept, pácolt pontyból
A recept egy 24 órán át pácolt pontyból készült, ami pompás szaftot és finom magyaros köretet kapott. És miért király ponty? Mert az!
Mustáros kapros ponty
Hozzávalók: 8 szelet ponty-, vagy amur- vagy busaszelet, 2 citrom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tubus majonéz, 1 dl tejföl, kevés cukor, 1 kanál mustár, nagy csomó zöldpetrezselyem, 1 ek. vágott kapor, 1 dl olaj, só, törött bors, citromlé
Pontykocsonya
Hozzávalók 4 főre: ¾ dkg zselatinpor, 4 szelet 2 cm vastag, bőrös ponty, ½ pohár száraz fehérbor, 5 szem egész fekete bors, 1 db babérlevél, 1 fej karikára vágott vöröshagyma, 1 szál karikára vágott fehérrépa, 2 szál karikára vágott sárgarépa, ízlés szerint só
Rácponty
Egy egyszerűbb verzióban a paprikás mártás készítése elmarad. Ilyenkor az egyes rétegek közé sós tejfölt locsolunk (jó bőven).
Rántott ponty majonézes burgonyával
Hozzávalók (4 főre): 8 (egyenként kb. 20 dkg-os) patkó alakú pontyszelet, só, őrölt fekete bors,
a bundázáshoz: 10 dkg finomliszt, 3 tojás, 8 evők. zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez
a majonézes burgonyasalátához: 1 kg burgonya (kiflikrumpli is jó), só, 3-3 dl Univer majonéz és tejföl, fél evők. Univer mustár, 1 mk. porcukor, pár cseppcitromlé, 1 kis vöröshagyma, 1 csok. petrezselyem
Rácponty tejföllel
Sokféle receptet találtam a fenti étellel kapcsolatban az interneten, de valahogy egyik sem volt meggyőző, így a régi tankönyvhöz nyúltam. A piacon nem is olyan régen, egy elég nagy szelet pontyot szereztem be. A pontyot beirdaltam, besóztam, szalonnával betűzdelni nem tudtam (nincs mivel), majd lisztbe mártottam, és forró olajon elősütöttem. >>>
Szőlős ponty
Hozzávalók:60 dkg pontyfilé, 40 dkg szőlő, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg Liga vaj, 1 evőkanál rizsliszt, só, 4-5 szem bors, 1 babérlevél, 2 szegfűszeg, körömnyi fahéj, egy darabka citromhéj
Káposztás halikraleves
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg savanyú káposzta, 2 db babérlevél, 2 gramm köménymag, 2 gramm egész bors, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg ponty ikra, 5 centiliter étolaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm őrölt pirospaprika, 3 dl tejföl, só.
Pontyreceptek (receptindex.com)
Tejfölös gombás pontyfilé, Pikáns hal, Főtt ponty, Sajtos pontyszelet vajban sütve, Sajtos ponty tepsiben, Ponty matróz módra, Ponty Orly-módra, Vörösboros ponty, Diós rántott hal, Rántott ponty, Pontyféle tejszínes kapormártással, Pontyszeletek hagymás kaprimártással, Paradicsomos haltál, Lecsós hal, Töltött pontyfilé, Dióval töltött ponty, Böjti haltekercs, Datolyás ponty, Sült ponty rizságyon, Pontykocsonya
Zöldséges pontyleves
Alapanyagok: 1,5 kg-os ponty felszeletelve, 1/4 kg kelkáposzta felszeletelve, 1 répa megtisztítva, finom szeletekre vágva, 2 szár szárzeller felszeletve, 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 3 gerezd fokhagyma finomra vágva, 2 dl tejföl, 2 szál kakukkfű, 1 db erőspaprika felkarikázva, ecet, só, füstölt szalonna apróra kockázva